You are currently viewing ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ του 1929 ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ του 2012-2023

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ του 1929 ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ του 2012-2023

Δελτίο τύπου

Στις 10.08.1929 μια ομάδα πολιτικών με Όραμα υπέγραψε την Ιδρυτική Σύμβαση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4332/1929 (για να τον δείτε πατήστε εδώ). https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:59e8047c-3d86-4afa-ac3c-892b28681b9c

Στις 27.07.2012 (σχεδόν 83 χρόνια μετά), ένας αριθμός κοντόφθαλμων πολιτικών και δήθεν επιτυχημένων τραπεζικών στελεχών διέλυσαν την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, για να εξυπηρετήσουν (όπως αποδείχθηκε) συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σήμερα 27.07.2023, 11 χρόνια μετά την τέλεση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου του τελευταίου αιώνα, οι μάσκες έχουν πλέον πέσει, το δήθεν συμφέρον του Δημοσίου έχει μεταφραστεί σε απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει πλέον γίνει μια μακρινή ανάμνηση με το δίκτυο καταστημάτων να μειώνεται διαρκώς.

Στο μέσο της εν εξελίξει τραγωδίας… οι υπάλληλοι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Άνθρωποι που ξεκίνησαν την καριέρα τους μέσω ΑΣΕΠ, προσλήφθηκαν με σύμβαση μονιμότητας και εν μία νυχτί απολύθηκαν, για να προσληφθούν εκ νέου (χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, χωρίς αναδοχή εργασιακών σχέσεων, χωρίς να εφαρμόζεται για αυτούς ο Κανονισμός Προσωπικού του νέου εργοδότη), που από τότε αντιμετωπίζουν συνεχώς το φάσμα της απόλυσης μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας» αποχώρησης.

Ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός προβλέπει ακόμα 2.000 άτομα λιγότερα στην Τράπεζα Πειραιώς, ψηφιοποίηση, καταστήματα χωρίς ταμίες, νησιά και Δήμους ολόκληρους χωρίς τραπεζικό κατάστημα, συχνά και χωρίς ATM. Είναι προφανές ότι οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών δεν είχαν ποτέ την τύχη να εργαστούν στο δίκτυο και να καλημερίζουν για χρόνια τα ίδια άτομα, τους πελάτες της Τράπεζας, ως εκ τούτου είναι σαφές πως δεν μπορούν να νιώσουν την αγανάκτηση που νιώθει η ελληνική κοινωνία, όταν διαβάζει τις ανακοινώσεις για τα διαρκώς επεκτεινόμενα λουκέτα στο δίκτυο.

Είναι λοιπόν ευκαιρία, σήμερα, έστω και με καθυστέρηση 11 ετών, στα πλαίσια του ανασχηματισμού, που επιδιώκει η τράπεζα Πειραιώς, να γίνει ένας εξωστρεφής επωφελής μετασχηματισμός: τα σχέδια διαρκούς συρρίκνωσης να λάβουν τέλος και η τράπεζα να ακολουθήσει μία κοινωνική, αναπτυξιακή πορεία, με έμφαση στον αγροτικό τομέα.

Η, δε, προσδοκούμενη από την Τράπεζα νέα μείωση προσωπικού μπορεί να επέλθει μόνον με έναν βιώσιμο τρόπο για τους εργαζόμενους. Να ικανοποιηθεί, έστω και μετά από 11 έτη, το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του πρώην προσωπικού της ΑΤΕ για μεταφορά στο δημόσιο, όπως έχει γίνει τώρα σε δεκάδες περιπτώσεις πρώην ΔΕΚΟ, ακόμα και εταιριών που δεν είχαν ποτέ σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο (πχ ΕΒΖ, ΟΑΣΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κλπ). Αίτημα, που έχουμε γνωστοποιήσει πλειστάκις στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

Ημέρα μνήμης λοιπόν η σημερινή, αλλά και αφορμή για αναβάπτιση στα ιδανικά και τις αξίες της ΑΤΕ. Ταυτόχρονα, αφετηρία για να αναδείξουμε εμείς οι εργαζόμενοι, λόγω του κρίσιμου σημείου που βρισκόμαστε, ακόμα πιο δυναμικά τις διεκδικήσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συνεχίζουμε τολμηρά, επίμονα, δυνατά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Γραφείο Πρωθυπουργού

Υπουργό Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ν. Κεραμέως

Υπουργό Εργασίας, κ. Α. Γεωργιάδη