You are currently viewing Οι αποσχισμένοι συνάδελφοι στην OELD καταγγέλλουν… ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ οι παρεμβάσεις των Συλλόγων

Οι αποσχισμένοι συνάδελφοι στην OELD καταγγέλλουν… ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ οι παρεμβάσεις των Συλλόγων

Συνάδελφοι,

Λάβαμε καταγγελία από τους συναδέλφους που αποσχίστηκαν στην PELD (θυγατρική Πειραιώς) και σήμερα βρίσκονται στην OELD ότι καταστρατηγείται η συμφωνία μεταφοράς των εργαζομένων στα εξής σημεία:

  • Δε έλαβαν το bonus έτους 2023 ούτε από την τράπεζα Πειραιώς ούτε από την OELD, παρά το ότι εργάστηκαν το α΄ εξάμηνο στην τράπεζα και το β΄ εξάμηνο στην OELD (κατά παράβαση του όρου 2 της συμφωνίας μεταφοράς)
  • Δεν καταβάλλονται από τον 8/2023 οι παρακρατηθείσες εισφορές εργαζόμενου ούτε και οι εισφορές εργοδότη για το πρόγραμμα αρωγής τέκνων της ΝΝ (κατά παράβαση του όρου 10της συμφωνίας μεταφοράς) και γενικότερα επιχειρούνται αλλαγές χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η ΝΝ αρνείται να στείλει τις καρτέλες με τα κατατεθειμένα ποσά στους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους
  • Έγινε αλλαγή στην κάλυψη του ασφαλιστηρίου της ΝΝ με μικρότερο ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου
  • Έγινε αλλαγή του χαρακτηρισμού των εργαζομένων από «τακτικό προσωπικό τραπεζών» σε «λοιποί υπάλληλοι γραφείου», κάτι που πρέπει να διερευνηθεί για τυχόν μεταβολή στο ασφαλιστικό
  • Η εταιρεία παραβιάζει τη συμφωνία και δε διευκολύνει με τηλεργασία εργαζόμενους της Αθήνας που έχουν σοβαρά προβλήματα οικογενειακά-υγείας

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

επιβεβαιώνουν τις θέσεις της παράταξής μας, όπως εκφράστηκαν και κατά την απόσχιση και σε πολλές ανακοινώσεις μας, ΑΛΛΑ και στην φετινή Γ. Συνέλευση. Είχαμε προμηνύσει ότι οι συμφωνίες αυτές αποτελούν κενό γράμμα, διότι οι συνάδελφοι προστατεύονται μόνο μέχρι το σημείο αλλαγής του ιδιοκτήτη της  θυγατρικής. Από κει και πέρα, χωρίς υφιστάμενο σύλλογο και την κάλυψη της Ομοσπονδίας, όλα επαφίονται στην καλή διάθεση του νέου αφεντικού. Οι συνάδελφοι έχουν πάψει πλέον να είναι τραπεζοϋπάλληλοι, είναι υπάλληλοι μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας, με ό,τι μέλλει γενέσθαι.

Και δεν είναι μόνον οι όροι της συμφωνίας!

Γνωρίζετε ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ότι οι συνάδελφοί μας στην OELD κλήθηκαν από τους πρώτους μήνες εργασίας τους στην εταιρεία να απαντήσουν εάν θέλουν να τους βρουν αλλού δουλειά ή να τους καταγγελθεί η σύμβαση και να λάβουν επίδομα ανεργίας;

Γνωρίζετε ότι δε λαμβάνουν τα bonuς αδειών, ενώ με μεγάλη δυσκολία λαμβάνουν τις σχολικές και τις μονογονεϊκές άδειες αναγκαζόμενοι πολλές φορές να απευθυνθούν στη Διευθύντρια Προσωπικού;

Γνωρίζετε ότι 8 συναδέλφους τους είχαν για σκαναριστές εγγράφων καθόλο το ωράριο, επί δύο μήνες, σε ένα δωμάτιο 5 τμ, με δύο ελαττωματικά φωτοτυπικά, υπό άθλιες συνθήκες εργασίας;

Συνάδελφοι,

επειδή οι αποσχίσεις εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν και όλοι μας μπορεί να βρεθούμε σε αυτή τη θέση, είναι ουσιώδης ανάγκη να θέσουμε ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα εν τη γενέσει τους.

Είναι υποχρέωση τόσο του ΣΕΤΠ, που υπέγραψε τη συμφωνία και εμφανίζεται ως εγγυητής των δικαιωμάτων των αποσχισμένων συναδέλφων, όσο και των συλλόγων ΣΕΤΑΠ, ΣΕΥΤΠΕ, ΣΥΓΤΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΤΠ-ετβα να απαιτήσουν εγγράφως από την OELD τη συμμόρφωσή της, ειδάλλως να γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Τραπεζοϋπάλληλοι εκτός τράπεζας δεν υπάρχουν. Κι όσοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, μόνον ως κοροϊδία μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Για τη νομιμότητα της απόσχισης, πολύ σύντομα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και οι εμπνευστές του σχεδίου θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για το παιχνίδι, που παίχτηκε στις πλάτες των συναδέλφων. Έως τότε, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ενεργώντας με ευθύνη, ΠΡΕΠΕΙ να φροντίσουμε να τηρηθούν οι συμφωνίες, για να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις απώλειες για τους συναδέλφους μας, που ατυχώς βρέθηκαν σε μία θέση που καταργήθηκε, σε ένα κατάστημα που έκλεισε ή σε ένα τμήμα που αποσχίστηκε και έχουν την παραπάνω αναφερόμενη κατάληξη.

Ο παροξυσμός για την επίτευξη του στόχου μείωσης προσωπικού θα φέρει πολύ σύντομα στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα στην Τράπεζα, όπως η υποστελέχωση υπηρεσιών και κυρίως του δικτύου, καθώς και κενά που δεν αναπληρώνονται ευχερώς από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Και τότε θα είμαστε και ΠΑΛΙ ΕΔΩ να δούμε εάν η Τράπεζα, η οποία θα οδηγηθεί σε αναγκαστικές προσλήψεις, ΑΛΛΑ και ο ΣΕΤΠ, που υπέγραφε και επόπτευε τις συμφωνίες, θα θυμηθούν τον όρο της συμφωνίας, που προβλέπει την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΧΙΣΤΗΚΕ, Ή ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ?