You are currently viewing Νέα Απόσχιση και Κλεισίματα: Απαντάμε ΟΛΟΙ μαζί ΟΧΙ

Νέα Απόσχιση και Κλεισίματα: Απαντάμε ΟΛΟΙ μαζί ΟΧΙ

Συνάδελφοι

Στις 10/11 η Διοίκηση ανακοίνωσε στους συλλόγους την πρόθεσή της να προβεί σε μία ακόμη απόσχιση. Στόχος αυτή τη φορά οι 170 συνάδελφοι των υπηρεσιών Electronic Files Administration και Retail Operations Support. Με χρονικό ορίζοντα ελάχιστο -ήτοι το τέλος του έτους- , εν μέσω εορτών, και με τους συναδέλφους μπροστά σε ένα ακόμη αρρωστημένο δίλημμα να «αυτοκτονήσουν» εθελοντικώς ή να πάνε σε μια νέα εταιρία με φθίνον (καθ΄ ομολογία της τράπεζας) αντικείμενο,  καλούμαστε και πάλι αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται για εμάς, αλλά χωρίς εμάς.

Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των συναδέλφων αυτών είναι από καταστήματα του δικτύου, που έχουν κλείσει, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν, επιπρόσθετα, να μετακομίσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τράπεζας. Ωστόσο, προκειμένου η τράπεζα να εξορθολογήσει το λειτουργικό της κόστος, αποφασίζει, ότι δεν της είναι πια χρήσιμοι και τους ωθεί στην ηθελημένη ανεργία. Όλα αυτά, όταν το δίκτυο και πολλά τμήματα Κεντρικών Υπηρεσιών είναι αποδεκατισμένα και με ανάγκες ικανού και έμπειρου προσωπικού, όπως οι συνάδελφοί μας!

Συνάδελφοι, η τράπεζα βασιζόμενη σε έναν νόμο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρού, προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα της. Εμείς, όμως, που επαναλαμβανόμενα είμαστε κοινωνοί όλων αυτών των τραγικών καταστάσεων, τι ακριβώς κάνουμε ή τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε?

Πρώτιστο μέλημά μας είναι, λοιπόν, να σταθούμε ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ στους συναδέλφους που πλήττονται, αλλά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Για το λόγο αυτό εμείς, ως ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ κάθε κινητοποίηση και κάθε ενέργεια σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο των συλλόγων και της ΟΤΟΕ, με στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πρακτικών μείωσης του προσωπικού μέσω αποσχίσεων και συρρίκνωσης του δικτύου.

Παράλληλα, όμως, ήρθε η ώρα να ανοίξει ξανά η υπόθεση της μεταφοράς των εργαζομένων της ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και στο εγχείρημα αυτό να συνδράμει ως αρωγός της προσπάθειας και η τράπεζα. Αν η τράπεζα επιθυμεί να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, η λύση δεν είναι να οδηγεί στην ανεργία κάθε τρεις και λίγο εκατοντάδες υπαλλήλων με αυτό τον εφιαλτικό τρόπο, αλλά να δοθεί μια διέξοδος με θετικό πρόσημο.

Ήρθε η ώρα να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από όλους προς όφελος όλων.

Καλούμε την τράπεζα να μην περιθωριοποιεί το σημαντικότερο στοιχείο της, που είναι το ανθρώπινο και πνευματικό δυναμικό της.

Καλούμε την τράπεζα να δώσει μια βιώσιμη λύση και για όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν, αλλά και για όσους συνεχίσουν να είναι μέρος του Οργανισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σημαίνουσας αξίας να επιχειρηθεί μια από κοινού προσπάθεια στο δίκαιο και χρονίζον αίτημα των πρώην εργαζομένων της ΑΤΕ για μεταφορά στο Δημόσιο.

Συνάδελφοι, η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει στη μέση !

Μπορεί να μην μπορούμε να διορθώσουμε την αφετηρία της πορείας που μας έφερε εδώ, ωστόσο μπορούμε να δώσουμε μια δίκαιη συνέχεια σε αυτήν, με πραγματισμό, συνεργασία και επιμονή! Λύσεις υπάρχουν, άρα αυτό που απομένει είναι να δούμε και τη μεγάλη εικόνα, κοιτώντας τον ουρανό και όχι το δάχτυλο που μας δείχνει προς τα εκεί. Κοιτώντας μια λύση επί του συνόλου και όχι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που επί της ουσίας δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η  Μάγια Αγγέλου, είχε πει ότι αν δεν σου αρέσει κάτι άλλαξε το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις.

Περί αυτού πρόκειται λοιπόν!