You are currently viewing Συνάντηση με ΝΔ για τις αποσχίσεις και τη συρρίκνωση δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς

Συνάντηση με ΝΔ για τις αποσχίσεις και τη συρρίκνωση δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς

Στα πλαίσια των επαφών που κάνουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι 5 σύλλογοι εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ, ΣΕΥΤΠΕ, ΣΥΓΤΕ, ΕΣΕΤΠ, ΣΥΤΠ) κάναμε συνάντηση με τον Αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Χ. Κέλλα, όπου εκθέσαμε τις ακραίες επιλογές που συνεχίζει η Τράπεζα Πειραιώς συρρίκνωσης του δικτύου και αποσχίσεων τμημάτων Κεντρικών Υπηρεσιών με στόχο την περαιτέρω μείωση προσωπικού 3.000 ατόμων τα έτη 2022-2025.
.
Αναλυτικότερα,
.
Α. Βαφτίζει τμήματα Κ.Υ. “κλάδους” χωρίς αυτά να έχουν τη νομική αυτοτέλεια και τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, εκμεταλλεύεται τις αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις που υπάρχουν, για να αποσχίσει προσωπικό μέσω εταιρικών μετασχηματισμών, να το πάει αρχικά στη θυγατρική που φτιάχνει και στη συνέχεια να την πουλήσει.
Έτσι, μεταφέρεται προσωπικό μαζί με κερδοφόρα τμήματα της επιχείρησης εκτός τράπεζας προς ιδιωτικές εταιρείες, που δεν υπόκεινται στους κανόνες εποπτείας των τραπεζικών αρχών.
Οι εργαζόμενοι ναι μεν μεταφέρονται με τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το ΠΔ 178/2012 και το ν. 4601/2019, αλλά τα δικαιώματα αυτά ισχύουν μόνον όσο ισχύουν οι ισχύουσες ΚΣΣΕ και ΕΣΣΕ κατά τη μεταφορά.
Όταν λήξουν αυτές, χάνεται η εργασιακή διαδρομή των δικαιωμάτων και οι εργαζόμενοι είναι πλέον έρμαιο στα χέρια του νέου ή του τρίτου εργοδότη (αγοραστή της θυγατρικής).
.
Β. Συνεχίζει τη συρρίκνωση του δικτύου, που κάνει τα τελευταία χρόνια, προγραμματίζοντας να κλείσει άλλα 100 κατ/τα την τρέχουσα τριετία, με στόχο τη μείωση του κόστους αλλά κυρίως του προσωπικού.
Αφού φροντίσει να μετακινήσει στα καταστήματα που πάνε για κλείσιμο και το χαρακτηρισμένο με αδιαφανή κριτήρια ανεπιθύμητο προσωπικό, προχωρά σε εκβιαστικά διλήμματα του τύπου ή παίρνεις εθελουσία ή θα τοποθετηθείς κάπου μακριά γιατί κοντά δεν υπάρχουν θέσεις.
.
Περαιτέρω, με το κλείσιμο κατ/των (ακόμα και σε νησιά, τουριστικές περιοχές, παραμεθόριος) επιβάλλεται η απομόνωση, υποβάθμιση και εν τέλει οικονομικός μαρασμός των τοπικών κοινωνιών, της ελληνικής υπαίθρου, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αποκλεισμός μεγάλης μερίδας πολιτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.
.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να παίρνουν σε κάθε “κύμα” περίπου 1000 άτομα “εθελουσία”, παρά το ότι το εναπομείναν προσωπικό είναι πλέον νέοι άνθρωποι (μ.ο. 45 ετών) και κανείς δε θέλει να φύγει για να μείνει άνεργος μέχρι τα 67 έτη ή να αναζητά δουλειά από έμπειρος τραπεζοϋπάλληλος.
.
Όλα αυτά ΔΕΝ πρέπει να συμβαίνουν όταν:
• η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενισχυθεί με την περιουσία της Αγροτικής Τράπεζας,
• έχει ανακεφαλαιοποιηθεί 4 φορές με δημόσιο χρήμα και σοβαρή ζημιά του ΤΧΣ και Δημοσίου,
• έχει πολλάκις ενισχυθεί από το Κράτος πχ αναβαλλόμενη φορολογία
• συνεχίζει να αξιοποιεί δημόσιες εγγυήσεις (ακόμα και πριν λίγες μέρες) για την απαλλαγή της από τα κόκκινα δάνεια
• οι χ/π υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται, βάσει αλλεπάλληλων αλλά και πρόσφατων ενισχυμένων ρυθμίσεων, στα βασικά και απαραίτητα αγαθά.
.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ΖΗΤΗΣΑΜΕ
1. Την πολιτική παρέμβαση της ΝΔ και της Κυβέρνησης για να σταματήσει το σχέδιο συρρίκνωσης της Τράπεζας Πειραιώς και το κλείσιμο των καταστημάτων.
2. Να προβούν στις κατάλληλες νομοθετικές αλλαγές για να αποτρέπονται οι αποσχίσεις προσωπικού κατά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα και η ιδιότητα των τραπεζοϋπαλλήλων.
.

Στο τέλος της συζήτησης, θέσαμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και ζητήσαμε την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση ενός θετικού μέτρου, που αποβλέπει στην εφαρμογή και τήρηση του ωραρίου.

Ο κ. Κέλλας μας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μετά τον εκτενή διάλογο που έγινε, ζήτησε και σχετικό υπόμνημα για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής κ. Π. Μαρινάκη, του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ καθώς και των αρμόδιων Υπουργών. Αναμένουμε το σχετικό δελτίο τύπου και κυρίως τις απαραίτητες πολιτικές ενέργειες.