Τα “τεκταινόμενα” σχετικά με την απόδοση του νέου βοηθήματος στην έκτακτη ΓΣ του ΤΥΠΑΤΕ

Μετά από όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη ΓΣ του ΤΥΠΑΤΕ επισημαίνουμε ότι:
.
1. Επικράτησαν τα ψηφοθηρικά συμφέροντα και όχι η κάλυψη των αναγκών των συναδέλφων μέσω του νέου οικονομικού βοηθήματος.
2. Η ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τις θέσεις της αποσκοπούσε στη βέλτιστη ικανοποίηση, μέσω του βοηθήματος, των αναγκών όλων των συναδέλφων, ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
3. Κατά της απόφασης της ΓΣ (βοήθημα 1000€ το 2022 και 1000€ το 2023 σε όλους τους συναδέλφους) απειλούνται πλέον δικαστικές ενέργειες.
Ίδωμεν…
.
Ακολουθεί η σώφρων και και συναινετική τοποθέτησή μας στη ΓΣ.
✍
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με το βοήθημα, έχουμε ζήσει ένα κομφούζιο από επιθέσεις, ύβρεις, κατηγορίες και ψέματα, από το οποίο η ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ σκοπίμως και θεσμικώς απείχε.

Θυμίζω ότι είμαστε η μόνη παράταξη που από το 2013 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την απόδοση της περιουσίας του ΕΛΕΜ μέσω μετατροπής του σε νέο Ταμείο Εφάπαξ με τις ανάλογες καταστατικές αλλαγές.

Επειδή δεν εισακουστήκαμε, το 2016 προκειμένου να μην υφαρπάξει παράνομα ο Κατρούγκαλος την περιουσία του ΕΛΕΜ, κάναμε σε πολύ στενό χρονικό πλαίσιο μια μελέτη έκτακτου οικονομικού βοηθήματος με την έγκριτη αναλογιστική εταιρεία Prudential και καταφέραμε την απόδοση οικονομικού βοηθήματος περίπου 55 εκατ.€ σε όλους τους συναδέλφους, σύμφωνα με το άρθρο 22 του τροποποιημένου Κανονισμού του ΕΛΕΜ.

Οι δε μηνύσεις και αγωγές που κατατέθηκαν από ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και κύκλους συνταξιούχων πήγαν στο αρχείο, γιατί η πρόταση ήταν και σύννομη και δίκαιη και ανταποδοτική σε χιλιάδες συναδέλφους. Εκκρεμεί μία τελευταία αγωγή των συλλόγων συνταξιούχων στο εφετείο.

Επειδή οι παρατάξεις συμφώνησαν μόλις το 2021, δηλαδή μετά από 5 χρόνια, για να προχωρήσουμε στην αναλογιστική μελέτη με την εταιρεία Prudential, δηλ στο αυτονόητο, για να ξαναδιαφωνήσουν σήμερα και να μιλάνε “αορίστως για παροχές” με τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, ως παράταξη, αφουγκραζόμενοι τις εκκλήσεις των συναδέλφων για ένα νέο οικονομικό βοήθημα, τοποθετηθήκαμε θετικά ήδη από το ΔΣ της 2ας/2 μέσω του Προέδρου όπως και στην ΓΣ της 2ας/3 μέσω όλων των ομιλητών μας, όταν ΚΑΜΙΑ άλλη παράταξη δεν το έπραξε.

Στο ΔΣ της 29ης/4 όταν το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη κατόπιν σχετικής απόφασης της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ και αιτήματος εκατοντάδων συναδέλφων, ζητήσαμε τη βελτίωση της πρότασης της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ στο σκέλος του ελαχίστου ποσού στα 1500€ (από 800€), στη λογική της ενισχυμένης αλληλεγγύης, που πρέπει να δείξουμε όλοι εάν προχωρήσουμε σε δεύτερο βοήθημα περίπου 32 εκατομμυρίων!

Στην περίπτωση, δε, που υιοθετηθεί η συντηρητικότερη νομική άποψη να μην προχωρήσουμε σε απόδοση 32 εκατ πριν την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης (που μπορεί και πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του έτους), και δώσουμε ένα οριζόντιο βοήθημα σε όλους τους συναδέλφους για να ανακουφιστούν προσωρινά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, προτείναμε βελτίωση της πρότασης του Προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ, όπως διατυπώθηκε και στο προαναφερόμενο ΔΣ της 2ας/2 και στη ΓΣ της 2ας/3, στην οποία οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΑΓ.ΜΕΤΩΠΟ είχαν ήδη προσχωρήσει κατά τη διάρκεια του ΔΣ επιμένοντας όμως σε ημερομηνία ΓΣ μετά τις εκλογές της 30ης/05.

Εμείς, όμως, συνεχίσαμε να πιέζουμε για ημερομηνία ΓΣ άμεσα και ημέρα Σάββατο 21/05 για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων. Επιπλέον, τονίσαμε ότι το βοήθημα πρέπει να δοθεί σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κανονισμού του ΕΛΕΜ και μπορεί να φτάσει τώρα στο δυνατό ποσό των 1500€ αφορολόγητα, καθώς σύμφωνα με λογιστές και φοροτεχνικούς μπορούμε να δώσουμε για τις 3 χρονιές πανδημίας αφορολόγητο βοήθημα 500€ ετησίως. Θετικοί, δε, δηλώσαμε και σε επαναληπτική δόση βοηθήματος το 2023.

Η πρότασή μας (βοηθήματος 3.000€ για το 2022 και 2023) ΔΕΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΑΓ.ΜΕΤΩΠΟ, οι οποίες ψήφισαν την τροποποιημένη -3η– κατά σειρά πρότασή τους για βοήθημα covid 1000€ φέτος και 1000€ το 2023 σε όλους τους συναδέλφους από τον κλάδο υγείας του ΤΥΠΑΤΕ, όπως ανέφεραν στο ΔΣ αλλά και σε ανακοίνωσή τους.

Εμείς ζητάμε να ειπωθεί σήμερα ρητά με ποιο άρθρο προτείνεται το νέο βοήθημα. Διότι, εάν η πρόταση των 3 παρατάξεων εξακολουθεί να εδράζεται στη χορήγηση βοηθήματος από τον κλάδο υγείας του ΤΥΠΑΤΕ, διαφωνούμε, και θα πρέπει να μας το πούνε, γιατί τότε η πρόταση στερείται νομιμότητας, καθώς το ΤΥΠΑΤΕ δεν διαθέτει πλέον περιουσία και πόρους, η χορήγηση θα γίνει μέσω μίας παράνομης μεταφοράς και ανάμειξης των υποτιθέμενων πόρων του με αυτούς του ΕΛΕΜ κατά παράβαση του άρθρου 3 του Καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ, που ρητώς προβλέπει ότι οι πόροι του κλάδου υγείας και του ΕΛΕΜ δεν αναμειγνύονται σε καμία περίπτωση και για κανένα απολύτως λόγο.

Θα αποδειχθεί ότι η προαναφερόμενη πρόταση είναι μη υλοποιήσιμη γιατί ΔΕΝ βασίζεται στο Καταστατικό, κάτι που το γνωρίζουν οι παρατάξεις. Άρα, έπεσε προσχηματικά και ψηφοθηρικά εν όψει των εκλογών του ΣΕΤΑΠ και του ΤΥΠΑΤΕ. Οι συνάδελφοι θα την ψηφίσουν νομίζοντας ότι υλοποιήσιμη και το αποτέλεσμα θα είναι να μη δοθεί τελικά κανένα βοήθημα και να έρθουν και άλλα δεινά.

Συνάδελφοι,

ως ΔΑΚΕ συμφωνούμε στη χορήγηση νέου οικονομικού βοηθήματος μόνον εφόσον στηρίζεται στη νομιμότητα αλλά και εξασφαλίζει παράλληλα την ισορροπία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, γιατί μόνο τότε μπορεί να υλοποιηθεί.

Σας λέμε, επίσης, για άλλη μια φορά, ότι έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια πολύ σημαντική περιουσία που δεν έχει καμία άλλη ομάδα εργαζομένων. Έχουμε όμως να επιλύσουμε και ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, του ποιοι είναι οι δικαιούχοι της περιουσίας και του τι δικαιούνται. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται συναίνεση αλλά και υποχωρήσεις. Όχι ανθρωποφαγία, όχι ταμάχι. Άλλως, η περιουσία μας θα χαθεί. Με ατσαλιές, με αυθαιρεσίες ή με λογικές αποκλεισμών συναδέλφων η περιουσία θα μπλοκαριστεί και στο βάθος των ετών που θα παρέλθουν θα απαξιωθεί ή θα χαθεί.

Εάν μπορέσαμε και δώσαμε το βοήθημα των 55 εκατ. € το 2016 ήταν γιατί υπήρξε η συναίνεση από όλες τις πλευρές. Ήταν γιατί η παράταξή μας ήξερε τι έκανε, προχώρησε σε πρόταση νομικά και αναλογιστικά σταθμισμένη και περιχαρακαμωμένη.

Αυτή η σοβαρή προσέγγιση χρειάζεται και τώρα για το νέο βοήθημα και αύριο για την ολική απόδοση της περιουσίας του ΕΛΕΜ. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνον η παράταξή μας. Διαφορετικά, θα μπούμε σε περιπέτειες, που πολύ γρήγορα καλούμαστε να δούμε.