You are currently viewing Συμφωνία για τη μεταβίβαση εργαζομένων… μια σύμβαση/συνταγή μπουκιά και συχώριο

Συμφωνία για τη μεταβίβαση εργαζομένων… μια σύμβαση/συνταγή μπουκιά και συχώριο

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα… Η παλιά αυτή ρήση ήρθε να επιβεβαιώσει περίτρανα την τηλεδιάσκεψη των συλλόγων της περασμένης Πέμπτης 27/01 για την ΗΔΗ υπογεγραμμένη συμφωνία της απόσχισης, της οποίας το link ευτυχώς λάβαμε έστω και κατά λάθος, καθώς προσκεκλημένοι ήταν ΜΟΝΟΝ οι Πρόεδροι και Γ. Γραμματείς!… Απ΄ ότι φαίνεται τα νέα συνδικαλιστικά ήθη προβλέπουν ότι οι επιμέρους παρατάξεις και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων δε χρειάζεται να λαμβάνουν μέρος στις συσκέψεις, ακόμα και αν το θέμα τους αφορά άμεσα.

Περαιτέρω, δεν ξέρουμε συνάδελφοι, αν θυμάστε εκείνο το περίφημο κοινό πλαίσιο δράσης των συλλόγων για την αποτροπή της απόσχισης, λοιπόν ξεχάστε το, έπαθε ΔΗΣΥΕ. Παρά τις περί αντιθέτου εντολές που είχαν δώσει οι συνάδελφοι ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης, ο ΔΗΣΥΕ-ΣΕΤΠ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΗΣΥΕ-ΣΕΤΑΠ, προχώρησε σε διαπραγμάτευση (θεωρώντας ως δεδομένο ότι η απόσχιση δεν μπορούσε να αποτραπεί) και εμφάνισε την περασμένη Πέμπτη στην ΟΤΟΕ μία ΗΔΗ υπογεγραμμένη συμφωνία, μέσω της οποίας ούτε λίγο ούτε πολύ δίνεται η δυνατότητα στη Τράπεζα να προχωρεί εφεξής σε όποια απόσχιση κλάδου θέλει, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για τους συναδέλφους και σαφώς ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, όμως, είναι ότι η ΔΗΣΥΕ-ΣΕΤΑΠ ΕΣΠΕΥΣΕ στην τηλεδιάσκεψη να αξιολογήσει τη συμφωνία και να σχηματίσει άποψη για το αν είναι επαρκής ή όχι. Εδώ συνάδελφοι δύο πιθανά σενάρια υπάρχουν:

Σενάριο 1ο. Να είχαν λάβει τη συμφωνία εκ των προτέρων και να «κάνανε την πάπια», γιατί ενημέρωση προς τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν υπήρξε, ούτε ΔΣ του συλλόγου έγινε! Σε αυτό το σενάριο η στάση της ΔΗΣΥΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ως τουλάχιστον αντιδεοντολογική.

Σενάριο 2ο. Η ΔΗΣΥΕ-ΣΕΤΑΠ δεν είχε λάβει εκ προοιμίου γνώση της σύμβασης, έμαθε το περιεχόμενο όπως και όλοι οι υπόλοιποι την Πέμπτη 27/1 και για λόγους εντυπώσεων έσπευσε να επικροτήσει τη συμφωνία χωρίς να την έχει μελετήσει. Εάν ισχύει αυτό το σενάριο είναι προφανές ότι η στάση τους είναι τουλάχιστον επικίνδυνη για τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Πάμε τώρα στα της σύμβασης…

Από το περιεχόμενο της σύμβασης κατά την άποψή μας απουσιάζουν ορισμένα βασικά στοιχεία.

1. Η ρήτρα περί εθελοντικής συμμετοχής, ειδοποιός διαφορά με τη σύμβαση της Intrum, δηλαδή ο λόγος που εκείνη η σύμβαση έγινε δεκτή από το σύνολο των συλλόγων και των παρατάξεων.

2. Δεν διατηρείται η τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα, παρά τα όσα γράφονται, με αποτέλεσμα τα όποια δικαιώματα έχουν οι συνάδελφοι να προστατεύονται μόνο μέχρι τη στιγμή αλλαγής του ιδιοκτήτη της θυγατρικής. Από κει και πέρα είναι προφανές ότι, χωρίς υφιστάμενο σύλλογο και την κάλυψη της Ομοσπονδίας, όλα επαφίονται στην καλή διάθεση του νέου αφεντικού. Οι συνάδελφοι έχουν πάψει να είναι τραπεζοϋπάλληλοι, είναι υπάλληλοι μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας με ότι μέλλει γενέσθαι.

3. Ως προς τη ρήτρα επαναπρόσληψης από την Τράπεζα «κατά προτεραιότητα για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της», δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε μια τράπεζα η οποία έχει δημοσίως ανακοινώσει την πρόθεσή της για περαιτέρω μείωση προσωπικού κατά αρκετές εκατοντάδες άτομα, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ρήτρα στερείται κάθε ουσίας.      

4. Απουσιάζει η ρήτρα εγγύησης των θέσεων εργασίας για ρητό και μεγάλο χρονικό διάστημα και αντ΄ αυτού υπάρχει μόνο μία αναφορά στην ΚΣΣΕ, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε βασίζεται στη βούληση του εργοδότη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το Αποτέλεσμα των όλων χειρισμών

Αφενός έχουμε μια σύμβαση πολύ κατώτερων των περιστάσεων, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται εφεξής οι αποσχίσεις, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα όφειλε να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή τους τελευταίους 4 μήνες και να προλάβει εν τη γένεσει της την όλη κατάσταση, να αγωνιστεί αποτρέψει τα πλάνα απόσχισης και εφόσον αυτό δεν ήταν εφικτό να πετύχει επαρκείς διασφαλίσεις και τα υψηλότερα δυνατά ανταλλάγματα για τους συναδέλφους.

Για όσους, δε, θεωρούν ότι έχουν επιτευχθεί υψηλές διασφαλίσεις και ανταλλάγματα, τους παραπέμπουμε ανωτέρω στα στοιχεία που λείπουν από τη σύμβαση και περαιτέρω τους υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον στην προηγούμενη σύμβαση της Intrum το πακέτο περιείχε έστω και ένα μικρό χρηματικό μπoνους. Εδώ οι συνάδελφοι δεν λαμβάνουν τίποτα.

Εάν μετά από όλα αυτά κάποιοι επαίρονται για τη συμφωνία απόσχισης που επετεύχθη, ας ρωτήσουν τους ίδιους τους 70 συναδέλφους που θα αποσχιστούν εάν είναι ευχαριστημένοι και ήσυχοι, αλλά και όλους όσους καρδιοχτυπούν κι έχουν χάσει τον ύπνο τους ότι θα είναι οι αμέσως επόμενοι που θα αποσχιστούν…

 

 

Υ.Γ. 1. Για το ότι σε μια τόσο σοβαρή διαπραγμάτευση συμμετείχε μόνον ο ΣΕΤΠ χωρίς να δίνεται το δικαίωμα παράστασης στους άλλους συλλόγους, ως έχουν δικαίωμα αλλά και την πλειοψηφία των εργαζομένων, κι όλα αυτά με την ανοχή του ΣΕΤΑΠ, ένα μπορεί να πει κανείς… με τέτοια παρασκηνιακά μαγειρέματα ούτε στο masterchef τέτοιες συνταγές!

Y.Γ.2. Βασικό κανόνας των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρχει ταυτόχρονα ανάλογος μοχλός πίεσης. Εδώ, επί 4 μήνες, που έβραζε το θέμα, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε κανένας μοχλός πίεσης με κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες που συμπεριλάμβανε το κοινό πλαίσιο δράσης όλων των συλλόγων!

Έτσι φτάνει κάποιος στο σημείο να αναρωτηθεί: Εάν για 4 μήνες δεν ασκείται συνδικαλιστική δράση και θεωρώντας ως δεδομένο την εργοδοτική κίνηση προχωράμε σε διαπραγμάτευση, γιατί χρειαζόμαστε συνδικαλιστές και όχι διαπιστευμένους διαπραγματευτές;;