You are currently viewing Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων για τους σχεδιασμούς της τράπεζας για απόσχιση υπηρεσιών

Κοινή ανακοίνωση των συλλόγων για τους σχεδιασμούς της τράπεζας για απόσχιση υπηρεσιών

Μετά την πρόσκληση του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου και την αποδοχή από όλους τους Συλλόγους στην Τράπεζα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, συνάντηση των εκπροσώπων μας.

Οι Σύλλογοι δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς της Τράπεζας, σε οποιαδήποτε μορφή μεταφοράς εργασιών σε θυγατρική ή άλλη εταιρεία, που θα μεταβάλλει τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων. Απαιτούμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας, να σταματήσει επιτέλους τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Η μονοδιάστατη λογική της συρρίκνωσης και οι πρακτικές που την ακολουθούν, έχουν μόνιμο στόχο τους εργαζόμενους παρουσιάζοντάς τους ως την αιτία όλων των προβλημάτων της Τράπεζας. Σε αυτή την πρακτική, που όλο το βάρος μετατίθεται στις πλάτες των εργαζομένων και οδηγούν στην απαξίωση όλων μας, όλοι οι Σύλλογοι είμαστε ενωμένοι και απέναντι της.

Η λογική της Διοίκησης, ότι ο δρόμος προς την εξυγίανση έχει χαρακτηριστικά μόνο περιστολής του κόστους, με κύριο άξονα την απομείωση του προσωπικού, είναι περιδίνηση προς τα κάτω και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η πρότασή μας για στόχευση προς την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση όλης της παραγωγικής δύναμης των εργαζομένων, είναι εφικτή και δημιουργεί τους όρους ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Τράπεζας σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τα αδιέξοδα που ορθώνονται με την μόνιμη επωδό του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, είναι έωλα, τη στιγμή που καθημερινά αποδεικνύεται η ανάγκη στελέχωσης πολλών υπηρεσιών και μονάδων.

Η Διοίκηση με την επιθετική συρρίκνωση του δικτύου, τις μεθοδεύσεις αποσχίσεων σε κεντρικές υπηρεσίες και τους εκβιασμούς που συνοδεύουν κάθε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου, έχει δημιουργήσει κλίμα εργασιακής ανασφάλειας και υπέρμετρης ψυχολογικής πίεσης, το οποίο υποσκάπτει το μέλλον της Τράπεζας. Η αδυναμία της Διοίκησης να καταστρώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης, που θα πάει την Τράπεζα και την εργασία μας στην επόμενη μέρα, συσσωρεύει αδιέξοδα.

Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, το σχέδιο μεταφοράς των εργασιών και κάθε απόπειρα περαιτέρω συρρίκνωσης του Δικτύου. Είναι χρέος μας απέναντι στους εργαζόμενους να επιδιώξουμε την κοινή μας στόχευση, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ώστε να αποτρέψουμε σχεδιασμούς που προστίθενται στην ήδη επιβαρυμμένη ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύλλογοι συναποφασίσαμε:

  1. Κοινή παρέμβαση των Συλλόγων στη Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της, αλλά και να ζητηθούν στοιχεία για όλες τις παραμέτρους των σχεδιαζόμενων μεταβολών.
  2. Ενημέρωση των οργάνων της ΟΤΟΕ και συντονισμός ενεργειών .
  3. Κοινές περιοδείες κλιμακίων των Συλλόγων στους χώρους εργασίας των τμημάτων που αφορούν οι εξελίξεις, αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας, για την ενημέρωση και καλύτερη προετοιμασία όλων των εργαζομένων για δυναμικές κινητοποιήσεις.
  4. Διαρκής λειτουργία ως συντονιστικού οργάνου των 6 προέδρων των Συλλόγων   για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων μας.
  5. Συναντήσεις με τους πολιτικούς φορείς για την ενημέρωσή τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή ετοιμότητα για την συμμετοχή τους σε κάθε είδους απεργιακή κινητοποίηση, ή άλλη δυναμική αντίδραση που θα αποφασιστεί. Καλούμε τους συνάδελφους μας να μην υποκύψουν σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και να επιδείξουν αίσθημα αλληλεγγύης και συσπείρωσης στον κοινό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΟΛΩΝ μας.

Από την πλευρά μας, θα εξαντλήσουμε κάθε συνδικαλιστική και πολιτική παρέμβαση, που θα κριθεί απαραίτητη για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Οι νέες προκλήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα πάρουν δυναμική ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ