You are currently viewing ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ του 1929 ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ του 2012-2021

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ του 1929 ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ του 2012-2021

Δελτίο τύπου

ΑΤΕbank: ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ του 1929 ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ του 2012-2021

Στις 10/08/1929 μια ομάδα πολιτικών με Όραμα υπέγραψε την Ιδρυτική Σύμβαση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4332/1929 (για να τον δείτε πατήστε εδώ). https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:59e8047c-3d86-4afa-ac3c-892b28681b9c

Στις 27/07/2012 (σχεδόν 83 χρόνια μετά), ένας αριθμός κοντόφθαλμων πολιτικών και δήθεν επιτυχημένων τραπεζικών στελεχών διέλυσαν την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, για να εξυπηρετήσουν (όπως αποδείχθηκε) συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σήμερα 27/07/2021, 9 χρόνια μετά την τέλεση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου του τελευταίου αιώνα, οι μάσκες έχουν πλέον πέσει, το δήθεν συμφέρον του Δημοσίου έχει μεταφραστεί σε απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει πλέον γίνει μια μακρινή ανάμνηση με το δίκτυο καταστημάτων να μειώνεται διαρκώς.

Στο μέσο της εν εξελίξει τραγωδίας, ως άλλος χορός, οι υπάλληλοι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Άνθρωποι που ξεκίνησαν την καριέρα τους μέσω ΑΣΕΠ, προσλήφθηκαν με σύμβαση μονιμότητας και εν μία νυχτί απολύθηκαν, για να προσληφθούν εκ νέου (χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, χωρίς αναδοχή εργασιακών σχέσεων, χωρίς να εφαρμόζεται για αυτούς ο Κανονισμός Προσωπικού του νέου εργοδότη), που από τότε αντιμετωπίζουν συνεχώς το φάσμα της απόλυσης μέσω προγραμμάτων «εθελουσίας» αποχώρησης.

Η ανατολή (sunrise) της επόμενης ημέρας βλέπετε προβλέπει 2.500 άτομα λιγότερα στην Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει καταστήματα χωρίς ταμίες, νησιά και Δήμους ολόκληρους χωρίς Τραπεζικό Υποκατάστημα και συχνά και χωρίς ATM. Είναι προφανές ότι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν είχαν ποτέ την τύχη να εργαστούν στο δίκτυο και να καλημερίζουν για χρόνια τα ίδια άτομα, τους πελάτες της Τράπεζας, ως εκ τούτου είναι σαφές πως δεν μπορούν να νιώσουν την ντροπή που νιώθουμε εμείς όταν διαβάζουμε τις ανακοινώσεις για τα διαρκώς επεκτεινόμενα λουκέτα στο δίκτυο.

Είναι λοιπόν ευκαιρία, σήμερα, έστω και με καθυστέρηση 9 ετών, το έγκλημα, εν μέρη έστω, να αποκατασταθεί. Όπως έχει γίνει τώρα σε δεκάδες περιπτώσεις πρώην ΔΕΚΟ, ακόμα και εταιριών που δεν είχαν ποτέ σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο (πχ ΕΒΖ, ΟΑΣΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κλπ), ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να δοθεί και στο πρώην προσωπικό της ΑΤΕ η δυνατότητα μετάταξης/μετακίνησης στο δημόσιο. Να είναι σίγουροι οι κυβερνόντες ότι το όφελος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι τεράστιο για όλες τις πλευρές, αντίθετα από το πολιτικό κόστος που θα δεχτούν από την ομαδική απόλυση (έστω και υπό τον μανδύα της «εθελουσίας εξόδου») 2.000 τραπεζοϋπαλλήλων.

Ημέρα μνήμης λοιπόν η σημερινή, αλλά και αφορμή για αναβάπτιση στα ιδανικά και τις αξίες της ΑΤΕ και αφετηρία για ακόμα πιο δυναμικές διεκδικήσεις.

Για πολλούς όσα γράφτηκαν ανωτέρω μοιάζουν με όνειρα, όμως τα όνειρα πολύ συχνά… γίνονται πραγματικότητα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Υπουργό Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη

Γραφείο Πρωθυπουργού