You are currently viewing Συστράτευση για την προστασία των εργαζομένων – Δε μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

Συστράτευση για την προστασία των εργαζομένων – Δε μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

Συνάδελφοι, οι εξελίξεις στην τράπεζα με το εσπευσμένο κλείσιμο των 65 καταστημάτων και τα «εκβιαστικά» διλλήματα προς τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά για «εθελούσια έξοδο», προχωράν με ραγδαίο τρόπο. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε ως παράταξη:

1. από την Παρασκευή 9/7 τη σύγκληση, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ, κοινής σύσκεψης όλων των Συλλόγων προκειμένου και με την αρωγή της ΟΤΟΕ να προχωρήσουμε σε οργανωμένες και συνεκτικές παρεμβάσεις, και αμέσως μετά τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου. (για να δείτε το αίτημα προς το προεδρέιο του ΣΕΤΑΠ πατήστε εδώ)

2. τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής στο ΣΕΤΑΠ που θα οργανώσει τη δράση, τις επαφές και τις συναντήσεις με τους συναδέλφους αλλά και όλους τους φορείς εργασιακούς, πολιτικούς και κοινωνικούς, που μπορούν να βοηθήσουν. (ακολουθεί η επιστολή προς το ΔΣ του ΣΕΤΑΠ)

Θεωρούμε ότι, ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και η κατάσταση βαίνει στο μη παρέκει… Πολλοί συνάδελφοι έχουν λάβει mail προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς επιλέγοντας μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης», ανάμεσα στην εθελούσια και στον ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου για χάσιμο. Οφείλουμε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα προστατέψουν τη ζωή και την εργασία όλων των συναδέλφων.

 

Επιστολή της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Προς το ΔΣ του ΣΕΤΑΠ

19-07-2021

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ,

Χωρίς αμφιβολία, οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Τράπεζα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και απειλής με επίκεντρο τους συναδέλφους που εργάζονται σε υπό κατάργηση καταστήματα, καθώς και για το σύνολο των εργαζομένων μέσα τη συνεχή και κλιμακούμενη πολιτική συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Κατά αυτόν τον τρόπο, αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της υγιούς συνδικαλιστικής δράσης είναι η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για την προστασία της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των συναδέλφων μας.

Η συνένωση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων τόσο του Συλλόγου μας, όσο και του συνόλου των όμορων ή υπερκείμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων προβάλλει ως απολύτως επιβεβλημένη.

Σε αυτή την κρίσιμη και ιστορική, για την αγωνιστική μας παράδοση και το Τραπεζικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, στιγμή, οι διαχωρισμοί, οι διακριτές «ατζέντες», οι σκοπιμότητες, οι ανταγωνισμοί και οι βεντετισμοί δεν είναι μόνο κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών, αλλά και άκρως επικίνδυνοι υπονομεύοντας την δυναμική συνδικαλιστική κάλυψη και επαρκή εκπροσώπηση των συναδέλφων.

Υπό αυτό το πρίσμα -πέρα και έξω από τις όποιες δεδομένες εσωτερικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις- ο Σύλλογός μας έχει πρωτίστως την υποχρέωση και την ευθύνη να πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα, να οργανώσει και να διαμορφώσει το πλαίσιό του αναζητώντας ευρείες συγκλίσεις, συναινέσεις και συνεργασίες, συμπαράσταση και αρωγή. Σε αντίθετη περίπτωση, λόγω της έκτασης και του μεγέθους του προβλήματος, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ευκταίο και επιθυμητό.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, λοιπόν, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η μέχρι σήμερα επιλογή της πλειοψηφίας του ΣΕΤΑΠ για μια παρουσία χωρίς σαφή προσδιορισμό και δίχως προηγούμενη οργάνωση, σίγουρα δεν έχει ούτε χαρακτήρα ενότητας, ούτε πρόσημο γενικευμένης παρέμβασης.

Ο αγώνας αυτός, δεν νοείται να έχει χρώμα και παραταξιακή απόχρωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προσωποπαγής. Η αποτελεσματικότητά του συνδέεται άρρηκτα με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, η κατάσταση βαίνει στο μη παρέκει… Πολλοί συνάδελφοι έχουν λάβει mail προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς επιλέγοντας μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης», ανάμεσα στην εθελούσια και τον ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Έγκαιρα και μετ΄ επιτάσεως ζητήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή τη σύγκληση, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ, κοινής σύσκεψης όλων των Συλλόγων προκειμένου και με την αρωγή της ΟΤΟΕ να προχωρήσουμε σε οργανωμένες και συνεκτικές παρεμβάσεις. Ακολούθως είδαμε αυτή η πρόταση, να είναι και πρόταση όλων των υπολοίπων Συλλογών, πλην ΣΕΤΑΠ!!! Η πλειοψηφία του Συλλόγου, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο αίτημα που καταθέσαμε.

Όμως δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις αλλά για ενέργειες…

Συνάδελφε Πρόεδρε και Συνάδελφοι της πλειοψηφίας,

Με δεδομένη τη θεσμική σας ιδιότητα, επιβάλλεται να ενεργήσετε ΑΜΕΣΑ προκειμένου να αναλάβουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή να δηλώσουμε παρών ως ΣΕΤΑΠ, εφόσον οργανωθεί από άλλο Σύλλογο.

Ταυτόχρονα, προτείνουμε τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής Συντονισμού και Οργάνωσης στο ΣΕΤΑΠ, αποτελούμενη από μέλη Δ.Σ. ένα από κάθε Παράταξη, η οποία θα συντονίζει τη δράση, τις επαφές και τις συναντήσεις με συναδέλφους, καθώς και όλους τους συνδικαλιστικούς, εργασιακούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που δύνανται να συμβάλλουν στον αγώνα μας. Αντίστοιχα, να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ ένα κονδύλι, το οποίο θα αξιοποιείται για την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής των μελών του Δ.Σ. που θα κινητοποιηθούν.

Ο χρόνος τρέχει και είναι σε βάρος μας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται, καμία δύναμη δεν μπορεί να περιθωριοποιείται. Σε αυτό τον αγώνα όλοι είναι χρήσιμοι, όλοι μπορούν να βοηθήσουν, κανείς δεν περισσεύει.

Ο κοινός αγώνας και η ενιαία παρέμβαση απαιτείται να γίνει πράξη, και όχι να παραμείνει ευχολόγιο. Η ενότητα μπροστά στον εφιάλτη που βιώνουν οι συνάδελφοί μας πρέπει να είναι γεγονός, και όχι πρόσχημα ή προπέτασμα καπνού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εμμονή σε προσωπικές σκοπιμότητες έναντι της συλλογικής προσπάθειας αποδυναμώνει τον αγώνα και τη θέση των συναδέλφων και επιλέγετε συνειδητά ένα μοναχικό δρόμο, η κατάληξη του οποίου θα είναι δυσάρεστη για εσάς και τραγική για τους συναδέλφους.

Αναμένουμε ΑΜΕΣΑ την ανταπόκρισή σας.


Η Διοίκηση της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ