You are currently viewing Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης (1) : Η δικαίωση της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας

Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης (1) : Η δικαίωση της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις συνεχόμενες παρεμβάσεις μας

Συνάδελφοι, την Τετάρτη 23/12 είχαμε το προνόμιο να σας ενημερώσουμε για την ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ των συνεχόμενων προσπαθειών της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την καταβολή του οφειλόμενου 33% της αποζημίωσης απόλυσής μας από την ΑΤΕbank.

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΛΗΞΗ επετεύχθη μέσω της έκδοσης της υπ΄ αριθμ. 146996 ΕΞ 2020 Υπουργικής Απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γ. Ζαββό, η οποία δημοσιεύτηκε την επομένη ημέρα στο ΦΕΚ Β΄ 5698/24-12-2020.

.

Α) Το χρονικό της Υπουργικής Απόφασης

Θεωρούμε σημαντικό προς ενημέρωση των συναδέλφων (ακόμα και όσων διαδίδουν ή ακούνε οτιδήποτε άλλο) να αναφέρουμε ότι ως ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ προβήκαμε στις κάτωθι καταλυτικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες φυσικά υπάρχουν τα αντίστοιχα τεκμήρια:

► Συνεχείς
 επικοινωνίες της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον Υπουργό Οικονομικών σε Μηνιαία Βάση, γιατί θεωρούσαμε ότι με την επιμονή θα φέρναμε αποτέλεσμα και ότι και εν μέσω ειδικών συνθηκών της πανδημίας οι εργαζόμενοι της ΑΤΕbankδικαιούνται την αποζημίωση απόλυσης.

► Αποστολή υλικού στον Υπουργό Οικονομικών με όλα τα στοιχεία
 για το συγκεκριμένο ζήτημα στις 20/2/2010.

► Ανάδειξη του πολιτικού σκέλους
 ότι το αίτημα αφορά 5700 εργαζόμενους της ΑΤΕbank, οι οποίοι αποτελούμε τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ στη χώρα (μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων υπό εκκαθάριση τραπεζών) που δεν λάβαμε την αποζημίωση απόλυσης.

► Συνάντηση στελεχών της παράταξής μας με τον Υπουργό Οικονομικών την Παρασκευή 7/3/2020
, όπου υπήρξε θετική τοποθέτηση του Υπουργού για την καταβολή, έστω και τμηματικά εάν δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα για όλες τις τράπεζες.

► Συνάντηση της Προέδρου της ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού (στο μέγαρο Ηροδότου/Μαξίμου) την Πέμπτη 28/5/2020
, όπου αναπτύξαμε το όλο ζήτημα και υπήρξε η δέσμευση ότι θα τεθεί υπόψη του Πρωθυπουργού και ανώτατων στελεχών της Κυβέρνησης προς λήψη της πολιτικής απόφασης.

► Αποστολή των διευκρινιστικών στοιχείων
 που ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών την Τρίτη 21/9/2020.

Σε όλες τις επικοινωνίες ο Υπουργός Οικονομικών ήταν θετικός.

.
Β) Η Στιγμή της Υπογραφής

Στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία την Παρασκευή 18/12/2020, ο Υπουργός κ. Χ. Σταϊκούρας δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι θετικός όπως και ο Υφυπουργός κ. Ζαββός, και ότι εξετάζουν τον τρόπο και το χρόνο καταβολής.

Στο υπουργικό συμβούλιο της 22/12/2020, παρουσία του Πρωθυπουργού, εγκρίθηκε η καταβολή και ο τρόπος αυτής.

Την Τετάρτη 23/12/2020 το πρωί υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση.

Αμέσως μετά, μας ενημέρωσε ο Υπουργός Οικονομικών τηλεφωνικά, και μάλιστα – ο Υπουργός – μας απέστειλε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, καθώς η Υπ. Απόφαση είχε σταλεί στο εθνικό τυπογραφείο προς δημοσίευση και δεν ήταν ακόμα προς διάθεση.

.
Γ) Ένα Δίκαιο Αίτημα που Ικανοποιήθηκε

Συνάδελφοι,
για τις ενέργειες που κάναμε, σας κρατούσαμε πάντοτε ενήμερους με κάθε τρόπο προφορικό και γραπτό, όπως και τον ΣΕΤΑΠ, τον Σύλλογο Συνταξιούχων, τον ΣΑΑΑΤΕ.

Η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας αποτελεί δικαίωση και της παράταξής μας, καθώς κινούμενη με οργάνωση και στρατηγική έφερε το αποτέλεσμα.

Αποτελεί, όμως, και αναγνώριση από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και του Υφυπουργού κ. Γ. Ζαββού, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν θετικοί και το απέδειξαν με πράξεις.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη της παράταξής μας –εν ενεργεία και συνταξιούχους- για την αμέριστη βοήθειά τους. Ευχαριστούμε επίσης τους μεμονωμένους συναδέλφους που έδειξαν συμπαράσταση και αρωγή στον κοινό στόχο.

.

Δ) Το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούμαστε

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση πετύχαμε να ανατρέψουμε την Απόφαση Στουρνάρα και την Απόφαση Τσακαλώτου, που έθεταν την προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεών μας να υπόκειται αντιστοίχως σε ανώτατο όριο 50% και 67%, χωρίς να υπάρχει νομική δέσμευση για την καταβολή της υπόλοιπης αποζημίωσης απόλυσης.

Πετύχαμε όχι μόνο άμεση καταβολή ενός ακόμα ποσοστού 13%, αλλά και να συμπεριληφθεί σε αυτή την Υπουργική Απόφαση η καταβολή του υπόλοιπου 20%. 
Εξ αυτού του λόγου αποτελεί θέμα χρόνου η συνολική καταβολή. Έτι περαιτέρω υπάρχει δέσμευση από το γεγονός ότι με την παρούσα Απόφαση θα έχει αποδοθεί το 100% στους απολυμένους εργαζόμενους των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σχετικά με το τελευταίο, ο Υπουργός Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι στην τρέχουσα περίοδο δόθηκε προτεραιότητα στους απολυθέντες των συνεταιριστικών τραπεζών για όλο το υπόλοιπο της αποζημίωσης απόλυσης, διότι η πλειοψηφία των συγκεκριμένων συναδέλφων (περίπου 300) δεν απορροφήθηκε από καμία άλλη τράπεζα.

Από δω και πέρα,

Θα παρακολουθήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία του πίνακα διανομής, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Θα είμαστε παρόντες για την υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης και την σταδιακή καταβολή του υπολειπόμενου 20% της αποζημίωσης απόλυσης μόλις υπάρξουν τα ανάλογα διαθέσιμα στην εκκαθάριση.

Επιτέλους, οι εργαζόμενοι της 
ATEbank δικαιούνται την αποζημίωση απόλυσης…

 

Υ.Γ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν εκλείψαν αυτοί που επιχείρησαν να καρπωθούν αποτελεσματικές ενέργειες άλλων! Θα επανέλθουμε…