You are currently viewing Πρόγραμμα εθελουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς: Δίλημμα που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή

Πρόγραμμα εθελουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς: Δίλημμα που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή

Την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες ότι έρχονται νέα προγράμματα εθελουσίας σε όλες τις τράπεζες, με την ανακοίνωση του προγράμματος της Πειραιώς αμέσως μετά της Eurobank.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι εύκολα απορριπτέο και γι αυτό το λόγο προκαλεί σε πολλούς συναδέλφους από μεγάλο δίλλημα έως έντονα αγχωτική κατάσταση.

Προηγήθηκαν, φυσικά, όπως και τις προηγούμενες φορές, σχετικά δημοσιεύματα περί μεγάλων μειώσεων προσωπικού στις τράπεζες μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για τη διαμόρφωση της ανάλογης ψυχολογίας στον κόσμο.

Πράγμα που το κατάφεραν, καθώς σε όλες τις επικοινωνίες, που έχουμε με συναδέλφους όλη την εβδομάδα, οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες: θα γίνουν απολύσεις; θα γίνει μείωση προσωπικού; Κινδυνεύουμε από μακρινές μετακινήσεις εάν παραμείνουμε; θα υπάρξουν άλλες εθελουσίες;

Υπό αυτό λοιπόν το κλίμα ψυχολογικής πίεσης και του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των 2 βδομάδων έχουν χάσει εκατοντάδες συνάδελφοι κυριολεκτικά όχι μόνον την ηρεμία τους αλλά και τον ύπνο τους διερωτώμενοι τι πρέπει να κάνουν.

Συνάδελφοι,

Μην παρασύρεστε από τα όποια σκόπιμα λόγια και υποδείξεις υπηρεσιακών στελεχών. Κυρίως, μην υποκύπτετε σε πιέσεις τους, κρούσματα για τα οποία έχουμε ήδη δεχτεί καταγγελίες και θα παρέμβουμε άμεσα.

Η απόφαση αυτή επειδή είναι πολύ σοβαρή, γιατί είναι απόφαση ζωής για τον καθένα μας, δεν πρέπει να ληφθεί υπό καθεστώς κρίσης πανικού αλλά με απολύτως ορθολογικά κριτήρια. Εάν κάποιος είναι κοντά στη σύνταξη και ωφελείται από το προσφερόμενο ποσό, ή εάν κάποιος ξέρει ακριβώς τι θα κάνει την επόμενη μέρα για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, ή έχει έτοιμη κάποια άλλη απασχόληση που τον περιμένει, μπορεί να το σκεφτεί σε θετική κατεύθυνση.

Επιλογές φεύγω και θα δω τι θα κάνω, ή είναι αρκετά τα χρήματα κάτι θα βρω να κάνω, ή προκειμένου να με απολύσει αύριο η τράπεζα και να πάρω μία πενιχρή αποζημίωση χάνοντας το ποσό της εθελουσίας, δεν είναι επιλογές αλλά «αυτοκτονία». Από έναν ενδεχόμενο κίνδυνο απόλυσης δεν θα απολυθούμε μόνοι μας. Θα το μετανιώσετε όπως το μετάνιωσαν πάρα πολλοί συνάδελφοι που πήραν βιαστική απόφαση, έφυγαν, και αντιμετωπίζουν πλέον τεράστιο θέμα επιβίωσης.

Πάρτε όσοι το σκέφτεστε την απόφασή σας με ηρεμία, ζυγίζοντας τις προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και τα δεδομένα.

Όσοι μείνουμε θα αγωνιστούμε όλοι μαζί με το σύλλογό μας, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους και την ΟΤΟΕ, για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Δείτε όλοι την μεγάλη επιτυχία που έφερε η ενότητα, η συνεργασία και το αρραγές συνδικαλιστικό μέτωπο όλων των συλλόγων στην Πειραιώς, που μαζί με την ΟΤΟΕ καταφέραμε να αποκρούσαμε την απόσχιση των κλάδων φυλάκων και καθαριστριών πριν 2 μήνες, όταν η Τράπεζα το ανακοίνωσε επίσημα ως τετελεσμένο («γραμμένο σε πέτρα»!) και ενώ είχε βγάλει και τα σχετικά δελτία τύπου!!! Οι συλλογικές κινητοποιήσεις που κάναμε, οι παραστάσεις διαμαρτυρίες και ο αποκλεισμός του κτιρίου Διοίκησης, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Γι αυτό συνάδελφοι διώξτε το φόβο. Ενώστε τη δύναμή σας με τη δύναμη του συλλόγου μας και των συλλογικών μας οργάνων, με τη δύναμη ανθρώπων που νοιάζονται για εσάς, που είναι στην ίδια όχθη του ποταμού και όχι σε αυτούς που βλέπουν μόνο νούμερα, στόχους, και καριέρες πάνω σε ανθρώπινα λάθη και αυτοκαταστροφικές επιλογές.

 

Υ.Γ. Ενημερώστε άμεσα το σύλλογο για κάθε είδους πίεσης ή παρατράγουδο, για να κάνουμε παρέμβαση και να σας προστατεύσουμε.