Μάχη σε πολλά μέτωπα για να πληρωθούν οι συντάξεις στην ώρα τους και να αποφευχθούν «τεχνικά» ή… άλλα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, δίνει η ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και οι ειδήσεις από το πρώτο μέτωπο, αυτό των εσόδων δεν είναι ικανοποιητικές, παρά την αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται λόγω της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν. Οι ελπίδες έχουν στηριχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρά την αυξημένη συμμετοχή, οι αιτήσεις παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, εξαιτίας και της ανασφάλειας που επικρατεί στην οικονομία.
Στο μέτωπο της κρατικής χρηματοδότησης, το υπουργείο Εργασίας αναμένει σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι… «αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Εδώ, ο αγώνας του οικονομικού επιτελείου αφορά την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας, με τα ταμεία να μην ακολουθούν τις … νουθεσίες για μεταφορά των διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων στις 29 Μαΐου και τις 2 Ιουνίου (μεσολαβεί η αργία του Αγίου Πνεύματος).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αποκάλυψε η «Κ» αντιμετωπίζει το υπερεπικουρικό των μισθωτών, το οποίο έφτασε λίγο πριν από το «σπάσιμο» ομολόγων, με απώλειες που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%, για να καλύψει έλλειμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και να πληρώσει συντάξεις στους 1 εκατ. «και κάτι» συνταξιούχους του. Το ταμείο θα λάβει τελικά 50 εκατ. ευρώ από τον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται από το ΙΚΑ (περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που του οφείλει), το ΕΤΑΤ (χρωστά 150 εκατ. ευρώ), το ταμείο της ΔΕΗ (χρωστά τη μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ), τον ειδικό λογαριασμό της πρώην Αγροτικής, ΕΛΕΜ (100 εκατ. ευρώ χρέος) και το Ταμείο Παρακαταθηκών (με οφειλές 50 εκατ. ευρώ).
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Ταμείο Νομικών, το οποίο για έναν ακόμη μήνα, οδηγείται στη ρευστοποίηση αποθεματικών, κυρίως ομολόγων, για την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις στην ώρα τους.
Μόνιμη, διαρκής και άνιση είναι η μάχη του υπουργείου Εργασίας στο μέτωπο των ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η «μαύρη» τρύπα στα ταμεία, έως το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για την κύρια και τα 900 εκατ. ευρώ για την επικούρηση και την πρόνοια. Το πρώτο, άκρως ανησυχητικό καμπανάκι ήρθε με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το έλλειμμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ Τα στοιχεία των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, που αντικατοπτρίζουν και την εικόνα της πραγματικής οικονομίας κατά το συγκεκριμένο διάστημα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Στον αντίποδα προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς μέσα σε ένα χρόνο, από πλεόνασμα της τάξης των 798 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014), καταγράφεται έλλειμμα της τάξης των 349 εκατ. ευρώ. Το «σοκ» είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το έτος θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 898 εκατ. ευρώ.
Από τη στιγμή βέβαια που στο τρίμηνο, το έλλειμμα κλείδωσε στα 350 εκατ. ευρώ, εύλογα εκτιμά κανείς ότι ο στόχος θα ξεφύγει και το έλλειμμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα εκτροχιαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το εξεταζόμενο διάστημα παρουσιάστηκε μεγάλη μείωση των εσόδων από εισφορές, κατά 14,9%. Ετσι, στα… ταμεία των Ταμείων εισέρρευσαν έσοδα της τάξης των 4,017 δισ. ευρώ έναντι 4,723 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ». Αναλυτικά, τον Ιανουάριο το ΙΚΑ εισέπραξε 867 εκατ. ευρώ, έναντι 864 εκατ. πέρυσι, τον Φεβρουάριο 889 εκατ. έναντι 962 εκατ. ευρώ το 2014 και τον Μάρτιο 786 εκατ. από 818 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου έχει δαπανήσει 1,120 δισ. ευρώ από τα 3,556 δισ. της συνολικής κρατικής επιχορήγησης, καθώς καταφεύγει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού. Για τις συντάξεις Ιουνίου, προχώρησε στη σύναψη ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, καθώς και στον δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ. Παράλληλα, το ΙΚΑ θα λάβει κρατική χρηματοδότηση 280 εκατ. ευρώ.
Την έκπληξη φαίνεται πως κάνει ο ΟΑΕΕ, καθώς κυρίως εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση οφειλών, τα έσοδα του ταμείου κατά το δεύτερο δίμηνο του έτους εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015. Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες, ο Οργανισμός θα λάβει μόνο 150 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, για να πληρώσει τις συντάξεις. Σταθερά στην κρατική χρηματοδότηση, με 300 εκατ. ευρώ τον μήνα, στηρίζεται ο ΟΓΑ, ενώ κατά μέσο όρο 80 εκατ. ευρώ λαμβάνει κάθε μήνα το ΝΑΤ. Στον αντίποδα εξαντλούνται οι πόροι που προβλέπονταν για την καταβολή του ΕΚΑΣ…
(www.kathimerini, 24-05-2015)