Με έκπληξη (και εμείς) διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ (28/02, Ιδού το μέγεθος της ανευθυνότητας) απορώντας για την προχειρότητα της στην ανάγνωση και την προφανή αδυναμία κατανόησης των ανακοινώσεών μας, αλλά και των νόμων και δικαστικών αποφάσεων. Πώς είναι δυνατόν οι συνάδελφοι της ΕΣΑΚ, κάποιοι εκ των οποίων είναι και νομικοί, ενώ έχουν και πρόσβαση στους νομικούς συμβούλους, να μην κατανοούν τους νόμους και τις αποφάσεις!
Ας τους τα κάνουμε λοιπόν “πιο λιανά”, και ας τους θυμίσουμε κάποια πράγματα που θέλουν να ξεχνάνε:
1. Θέση της παράταξής μας δεν ήταν ποτέ η εκκαθάριση του νομικού προσώπου ΤΥΠΑΤΕ. Στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ της 01/08 συμφωνήσαμε σε τυχόν εκκαθάριση μόνον του κλάδου υγείας σύμφωνα με τις απόψεις των νομικών συμβούλων του ΕΛΕΜ (ανακοίνωσή μας της 04/09). Όταν το ΔΣ δεν προχώρησε σε αρχαιρεσίες στις 11&12/09 σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ της 06/07, ως παράταξη τοποθετηθήκαμε υπέρ του δικαστικής προσφυγής για διορισμό νέας διοίκησης, λόγω των αμφιβολιών που υπήρχαν για το εάν οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΤΕ παραμένουν τακτικά μέλη του ΤΥΠΑΤΕ και εάν το παρόν διοικητικό συμβούλιο μπορεί να ασκεί διοίκηση (ανακοίνωσή μας της 04/10). Και μπορεί στη δικαστική εν τέλει προσφυγή για τοποθέτηση εκκαθαριστών σε όλο το ΝΠ, που έγινε, να συμφώνησαν οι διοικητικοί μας σύμβουλοι στο ΔΣ της 05/11 παρά την αντίθετη θέση της ΔΑΚΕ (όπως έχουμε διευκρινίσει στην ανακοίνωσή μας της 13/09 και 06/11), αλλά ας μας πει η ΕΣΑΚ η προσφυγή έγινε με την απόφαση του ΔΣ της 01/08 ή της 05/11;
Αυτό λοιπόν στο οποίο αναφερθήκαμε στο επίμαχο σχόλιό μας είναι “πώς είναι δυνατόν αυτοί που ζητούν να εξοφληθούν τα χρέη του κλάδου υγείας από τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, ευελπιστώντας να γίνει εν τέλει μέσω της εκκαθάρισης, να έρχονται σήμερα και να πανηγυρίζουν”!
2. Λέγοντας κανείς ότι με τη διάλυση σήμερα του ΤΥΠΑΤΕ τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ θα πήγαιναν στο ΕΤΑΤ είναι μάλλον νομικά αγράμματος, αφού η πρόβλεψη για μεταβίβαση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ στο ΕΤΑΤ μετά τη διάλυση του ΤΥΠΑΤΕ, που αναφέρεται στο νόμο 3371/2005, αφορά χρονικά τη στιγμή ένταξης των ασφαλισμένων του ΕΛΕΜ στο ΕΤΑΤ και όχι οποτεδήποτε σε μελλοντικό χρόνο συμβεί η διάλυση του ΝΠ με απόφαση των οργάνων του, αφού ο ΕΛΕΜ συνέχισε τη λειτουργία του διατηρώντας τα περιουσιακά του στοιχεία . Υπό το πνεύμα αυτό θεωρούμε ότι υπάρχει η σχετική αναφορά στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του ΤΥΠΑΤΕ κ. Ντάση και η αντιγραφή του σχετικού σημείου στην 248/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Δυστυχώς η ΕΣΑΚ για άλλη μία φορά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ας μάθει κάποτε να αντιλαμβάνεται αυτά τα οποία υπονοούνται αλλά και εννοούνται κάτω από τα γραφόμενα.
Αυτό όμως το οποίο πρέπει η ΕΣΑΚ άμεσα να αντιληφθεί είναι το ότι φέρει ευθύνη και είναι υπόλογη απέναντι στους συναδέλφους όταν συμμετέχει σε ένα Προεδρείο, του οποίου ο Πρόεδρος και η παράταξή του αφενός πρεσβεύουν και αφετέρου πράττουν τελείως αντίθετα (όπως καταθέσεις στο δικαστήριο) με αυτά τα οποία η ΕΣΑΚ λέει όλο το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ΤΥΠΑΤΕ και τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ.