ΕΛΕΟΣ…!

Αθήνα

Ισχυρό σοκ δέχονται χιλιάδες φορολογούμενοι ανοίγοντας τους φακέλους της Εφορίας με το τριπλό χαράτσι των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα, τις αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται.

Έτσι, τα ραβασάκια έρχονται αδιακρίτως προκαλώντας σοκ στους φορολογουμένους, παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα περιγράφονται αναλυτικά τόσο οι εξαιρέσεις όσο και τι πρέπει να κάνει ο αποδέκτης λανθασμένου σημειώματος.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα», μαζί με οδηγίες για το τί μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι, περιγράφει και χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως φορολογουμένου ο οποίος είχε πέρυσι συνολικό καθαρό εισόδημα 38.000 ευρώ, αλλά με τη συνταξιοδότησή του έλαβε και εφάπαξ ύψους 120.000 ευρώ και φορολογείται για αυτό.

Το ραβασάκι που έλαβε τον καλούσε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 6.320 ευρώ, για συνολικό εισόδημα 158.000 ευρώ, αντί για 760 ευρώ που του αναλογούσαν με το εισόδημα των 38.000 ευρώ.

Σημαντικά λάθη καταγράφονται και αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος όπου καλούνται να πληρώσουν τα 300 ευρώ ακόμα και επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν κάνει διακοπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010 ή ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων και κανονικά εξαιρούνται.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών η ηλικία των οποίων όμως είναι πάνω από δέκα χρόνια και τα οποία επίσης εξαιρούνται.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει σημειώματα με λάθη, θα πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης, συνυποβάλλοντας κατά περίπτωση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Aθήνα

Σε σταδιακή εξομοίωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να προχωρήσει από εφέτος η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τις αξιώσεις της τρόικας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η πλήρης εξίσωση των φόρων από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέφερε τεράστιες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο προβλέπει πως ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να αυξηθεί από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο τον Οκτώβριο 2011. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο. Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ. Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.

Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

 

Σκληρές αποφάσεις για μέτρα στο Δημόσιο

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς μαζί με απολύσεις των εργαζομένων, αύξηση των φόρων στην κατανάλωση, νέο και πιο σκληρό ασφαλιστικό -ίσως και με νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας- συνταξιοδότησης, μαζί νέες περικοπές προνομιακών επιδομάτων είναι μερικά, από τα μέτρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

Τα μέτρα όμως έμειναν στα χαρτιά και η τρόικα ζητά, όλα αυτά να εφαρμοστούν… εδώ και τώρα!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα μέτρα που επισπεύδονται θα είναι πιο σκληρά από ποτέ και θα πλήξουν τον δημόσιο τομέα. Ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και από την νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικα για την 6η δόση, να προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις στην απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από 10 οργανισμούς που κλείνουν άμεσα και από άλλους 65 δημόσιοι θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί το νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους ενώ η τρόικα πιέζει και για περικοπές 30% στις συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (μέσω email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα.

Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.

H μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, και η πιθανότητα να καθυστερήσει έστω και για λίγες μέρες, μία από τις επόμενες δόσεις των δανείων, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 15 μέρες -ή και έως ένα μήνα- 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Και αυτό θα γίνει εάν προχωρήσει τελικά η εισήγηση ΣΟΚ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

– Είτε να μπει πλαφόν στις πληρωμές που θα γίνουν για μισθούς στο δημόσιο

– Είτε να παγώσει -προσωρινά- η προκαταβολή μισθού που χορηγεί επί δεκαετίες στους υπαλλήλους το δημόσιο.

Στην δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά, το Δημόσιο δεν θα καταβάλει τον Οκτώβριο το μισό μηνιάτικο, ως είθισται, αλλά θα το μεταθέσει για το τέλος του μήνα ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και τον Νοέμβριο δίνοντας έτσι παράταση χρόνου για την καταβολή συνολικής δαπάνης ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι χρειάζεται για να πάρει τα 8 δις της έκτης δόσης και τα 5 δις της έβδομης δόσης θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία ίσως και αδυναμία για να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν έως το τέλος του χρόνου